Pse duhet të konsumoni më shumë zink?

Marrja dhe mirëmbajtja e sasisë së duhur të këtij minerali të rëndësishëm është shumë me rëndësi.

Ngarkimi me zink për më shumë se një javë mund të dobësojë sistemin tuaj imunitar, të ulë kolesterolin tuaj HDL (të mirë) dhe të shkaktojë një mungesë bakri, transmeton lajmi.net.

Ndryshe nga mineralet e tjera, zinku nuk ruhet në trup, por vepron si një lëndë ushqyese funksionale.

Acidi i stomakut është i rëndësishëm për thithjen e zinkut. Medikamentet ose problemet shëndetësore që ulin acidin e disponueshëm të stomakut mund të kufizojnë thithjen e tij.

Qelizat tumorale kërkojnë zink për rritje dhe kur furnizimi është i bollshëm, ato lulëzojnë. Nëse keni kancer, suplementet e zinkut zakonisht nuk rekomandohen.

Nëse e rrisni ndjeshëm marrjen e kalciumit, mund t’ju duhet më shumë zink. Vegjetarianët ndonjëherë e kanë të vështirë ta marrin mjaft sepse ushqimet e sojës dhe drithërat janë me përmbajtje të lartë të substancave.

Ajo gjendet në ushqimet e kafshëve, veçanërisht në mishin e kuq, ushqimet e detit dhe vezët, absorbohet deri në katër herë më me efektshmëri sesa zinku që gjendet në ushqimet bimore.

Pse ju nevojitet

Veprimet antioksiduese: Bashkuar me bakër, ky mineral ndihmon në mbrojtjen nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira.

Hormonet: Është e nevojshme për të bërë hormonin mashkullor testosteron dhe hormone të tjera thelbësore.

Sistemi imunitar: Edhe një mungesë e lehtë e zinkut mund të rrisë rrezikun e infektimit, transmeton lajmi.net.

Metabolizmi: Ai luan një rol në më shumë se 200 reaksione enzimatike në trupin tuaj. Është kritike për prodhimin dhe stabilizimin e materialit gjenetik.

Nivelet e zinkut në një grua shtatzënë lidhen me formimin e duhur të trurit, syve, zemrës, kockave, mushkërive, qiellzës së butë, buzëve, veshkave dhe organeve seksuale të foshnjës në zhvillim.

Lëkura dhe flokët: Është e nevojshme për të ndihmuar funksionimin e gjëndrave të vajit. Ndihmon gjithashtu në shërimin e plagëve të lëkurës duke kontrolluar inflamacionin dhe shpejtuar rigjenerimin e indeve.

Funksione të tjera: Shija dhe nuhatja normale kanë nevojë për shumë zink për të punuar si duhet.

Marrja e rekomanduar

  • 1-3 vjeç: 3 mg/d
  • 4-8 vjeç: 5 mg/d
  • 9-13 vjeç: 8 mg/d
  • 14-18 vjeç: Burrat 11 mg/d, Gratë 9 mg/d
  • 19+ vjeç: Burrat 11 mg/d, Gratë 8 mg/d

Mungesa e zinkut mund të çojë në shikim të dobët të natës, shërim të ngadaltë të plagëve, ulje të ndjesisë së shijes dhe nuhatjes, aftësi të zvogëluar për të luftuar infeksionet dhe zhvillim të dobët të organeve riprodhuese.

Zinku i tepërt nga shtesat mund të shkaktojë përgjumje, të përziera, të vjella, diarre, koordinim të dëmtuar, shqetësim, një sistem imunitar të dobësuar, kolesterol më të ulët HDL (të mirë) dhe ulje të niveleve të bakrit dhe hekurit. Doza minimale toksike është 30 mg.