Këto ushqime nuk duhet t’i hani, shkaktojnë kancerin e zorrës së trashë

Ushqimi i drithërave integrale çdo ditë, të tilla si orizi kafe ose buka e grurit të plotë, zvogëlon rrezikun e kancerit kolorektal.

Dieta, të ushqyerit, aktiviteti fizik dhe kanceri i zorrës së trashë gjithashtu zbuluan se hot dogët, proshutat dhe mishrat e tjerë të përpunuar të konsumuar rregullisht rrisin rrezikun e kancerit kolorektal, transmeton lajmi.net.

Kishte prova të forta se aktiviteti fizik mbron nga kanceri i zorrës së trashë.

Kanceri i zorrës së trashë është një nga kanceret më të zakonshëm, megjithatë ky raport tregon se ka shumë njerëz që mund të bëjnë gjërat e duhura për të ulur në mënyrë dramatike rrezikun e tyre.

Raporti arriti në përfundimin se ngrënia e afërsisht tre racione (90 gramë) drithëra integrale çdo ditë zvogëlon rrezikun e kancerit kolorektal me 17 për qind.

Ai shton provat e mëparshme që tregojnë se ushqimet që përmbajnë fibra ul rrezikun e këtij kanceri.

Për aktivitetin fizik, njerëzit që janë më fizikisht aktivë kanë një rrezik më të ulët të kancerit të zorrës së trashë në krahasim me ata që bëjnë shumë pak aktivitet fizik.

Peshku, frutat dhe perimet, dëshmia e dalluar

Kishte prova të kufizuara se rreziku rritet me marrjen e ulët të perimeve dhe frutave jo-amidon. Një rrezik më i lartë është vërejtur për marrje më pak se 100 gramë në ditë (rreth një filxhan) të secilës.

Lidhjet për uljen e rrezikut të kancerit kolorektal ishin me peshqit dhe ushqimet që përmbajnë vitaminë C. Luleshtrydhet dhe spinaqi janë të gjitha ushqime të pasura me vitaminë C.