A mund të përmirësohet shëndeti i mëlçisë nga kjo pije

Shëndeti i mëlçisë është një shqetësim i rëndësishëm për shumë prej nesh.

Shkalla e kancerit të mëlçisë është rritur rreth 3% çdo vit që nga viti 1980. Vitin e kaluar rreth 42 mijë njerëz vdiqën prej tij. Por kafeja mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të mëlçisë, transmeton lajmi.net.

Kafeja është e pasur me antioksidantë dhe kafeinë si dhe riboflavinë (vitaminë B2), acid pantotenik (vitaminë B5), mangan, kalium, magnez dhe niacinë.

Pirja e tij ka si avantazhe ashtu edhe disavantazhe, të cilat provohen shkencërisht. Një nga përfitimet më të rëndësishme që ka qenë gjithmonë në qendër të vëmendjes është se kafeja jep një jetë më të gjatë.

Së bashku me zgjatjen e jetës tuaj, ka shumë më tepër përfitime të lidhura me konsumin e kafesë. Për të shijuar këto përfitime, duhet t’i përmbaheni kafes së zezë dhe jo më shumë se katër deri në pesë filxhanë në ditë.

Mëlçia është një organ tepër i rëndësishëm që ka qindra funksione të ndryshme në trup.

Faza përfundimtare e dëmtimit të mëlçisë quhet Cirroza, dhe përfshin pjesën më të madhe të mëlçisë që zëvendësohet me ind mbresë. Pirësit e kafesë kanë deri në 84% më të ulët të rrezikut të zhvillimit të cirozës, me efektin më të fortë për ata që pinë 4 ose më shumë gota në ditë.

Kanceri i mëlçisë është gjithashtu i zakonshëm, është shkaku i dytë kryesor i vdekjes nga kanceri në të gjithë botën. Pirësit e kafesë kanë rrezik deri në 40% më të ulët të kancerit të mëlçisë.

Konsumi i kufizuar i kafesë është i lidhur me shëndet më të mirë të mëlçisë. Për shëndetin e mëlçisë, kafeja e filtruar është më hepatoprotektive, domethënë parandalon disa substanca të dëmshme si kahweol dhe cafestol të arrijnë trupin tuaj.

Një studim i botuar në Hepatology sugjeron që rritja e marrjes së kafeinës mund të zvogëlojë mëlçinë yndyrore tek njerëzit me sëmundje të mëlçisë yndyrore joalkoolike.

Madje zvogëlon rrezikun e kolangitit sklerozant primar, një sëmundje e rrallë autoimune e kanaleve biliare në mëlçi