Çka u arrit sot në takimin e dy qeverive shqiptare? – flet Gent Cakaj

Pas përfundimit të mbledhjes së Qeverisë së Kosovës dhe asaj të Shqipërisë në Pallatin e Kongreseve në Tiranë janë nënshkruar 14 marrëveshje nga ministrat e dy shteteve.

Ministri në detyrë i Punëve të Jashtme i Shqipërisë, Gent Cakaj, në një lidhje direkte në emisionin Info Magazine në Klan Kosova, e ka veçuar marrëveshjen për mbështetje financiare që do t’i bëhet Luginës së Preshevës.

“Në fakt sot është nënshkruar një gamë e gjerë marrëveshjesh. Do të isha ndalur veçanërisht në nënshkrimin e marrëveshjes për mbështetje financiare për Luginën e Preshevës”.

“Kjo marrëveshje hapë rrugën për krijimin e fondit ndërshtetëror për mbështetje financiare të shqiptarëve të Luginës së Preshevës”.

“Marrëveshja parasheh fillimin e punës teknike e cila do të zhvillohet në dy drejtime: Nga njëra anë do të bëhet vlerësimi i shumës së nevojshme për këtë fond sipas nevojave të Luginës së Preshevës dhe nga ana tjetër do të përcaktohet saktësisht mënyra dhe procedura e ndarjes së mjeteve”.

“Grupi punues do të punojë rreth 6 muaj dhe në momentin që përcaktohet formula e funksionimit, me automatizëm do të ngrihet fondi i dy shteteve për mbështetjen strukturore të shqiptareve të Luginës së Preshevës”.

Cakaj ka shtuar se tash e dy vjet Qeveria e Shqipërisë e ka vendosur praktikën e financimit të rregullt të Këshillit Kombëtar Shqiptar në Serbi.

“Për herë të parë kemi përfshirë edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës në diplomacinë shqiptare të cilët janë përgjegjës për komunikimin me diasporën e Luginës së Preshevës”.

“Jemi në pritje të përgjigjes pozitive për hapjen e Konsullatës në Bujanoc – po i përmend këto për të nënvizuar faktin se tashmë ne kemi një qasje shumë pro-aktive në Luginën e Preshevës në përgjithësi”.

“Ky fond do të jetë i një vlere të jashtëzakonshme për faktin se tani do të kemi një mekanizëm të strukturuar për mbështetjen e projekteve në arsim, fushën e kulturës, në projekte të ndryshme të shoqërisë civile, deri në projekte që propozohen prej komunave në shërbim të transformimit të infrastrukturës lokale atje”.

Për t’u informuar më shumë rreth marrëveshjeve të nënshkruara sot në Tiranë, klikoni në linkun e mëposhtëm.