Ministrja Dumoshi ndau çmimet në fushën e muzikës

Në një ceremoni të organizuar sot, në kabinetin e Ministres së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi, janë ndarë çmimet në fushën e muzikës.

Çmimi Kombëtar për Vepër Jetësore “Niketë Dardani” i është dhënë kompozitorit Vinçenc Gjini, me motivacionin “Profesionist i shumanshëm dhe me kontribute të shquara gjysmëshekullore në muzikë, me vështrim kozmopolit”, vlerësim ky që është bërë nga Juria Profesionale në përbërje të: Prof. dr. Vasil Tole, kompozitor, kryetar i jurisë, Prof. Rafet Rudi, kompozitor dhe Baki Jashari, kompozitor dhe dirigjent, të dy anëtarë.

Çmimet e tjera vjetore u ndanë për laureatët:

Valton Beqirit iu dha çmimi për vepra vokalo-instrumentale, konkretisht për veprën “Rrugëtimi”, e cila e trajton motivin e qëndresës përmes larmisë muzikore të etnosit shqiptar;

Kreshnik Aliçkajt iu dha çmimi për veprën “Koncert” për kitarë dhe orkestër, me motivacionin e krijimit të marrëdhënies dinamike mes instrumentit dhe orkestrës, në fushën e veprave orkestrale-simfonike dhe koncertante;

Për vepra kamertale, çmimi iu nda Drinor Zymberit për veprën “Trance” për orkestër harqesh, për kompaktësinë dhe gjetjen kompozicionale;

Çmimi për vepër korale iu dha Hajrullah Sylës për veprën “Ubi Caritas” për kor miks me motivacionin e evidentimit të thelbit antifonal të krijimit përmes strukturave kompozicionale të thjeshta dhe emocionale;

Dhe çmimi për veprat solistike dhe duo iu dha kompozitorit Mendi Mengjiqi për veprën “Discantus” për risjelljen e stilit mesjetar të të kënduarit në kohën moderne duke zbuluar tingëllimat e reja.

Në rolin e nikoqires së ceremonisë, ministrja Vlora Dumoshi, i uroi laureatët për krijimet dhe punën e tyre, duke pohuar se çmimet e ndara nga MKRS-ja janë vetëm një vlerësim modest institucional për vlerat e mëdha të cilat i përçojnë veprat e kompozitorëve dhe muzikantëve të Kosovës.

“Kosova ka krijues të talentuar në fushën e artit e të kulturës, e posaçërisht në fushën e muzikës dhe si shoqëri ne krenohemi me vlerat që kemi, ndonëse si popull me një të kaluar të vështirë historike, kemi arritur të nxjerrim gjithherë vepra të mëdha. Si ministre, jam e nderuar dhe e përkushtuar të përkrah dhe të shtyjë përpara veprat që kanë vlera të mirëfillta e të cilat vlerësohen nga profesionistët dhe kritikët e fushave përkatëse të artit”, tha ndër të tjera ministrja Dumoshi, duke e falënderuar edhe Jurinë Profesionale për vlerësimin dhe punën e tyre.

Baki Jashari pjesë e jurisë, tha se “Gjini pa dyshim e meriton çmimin për veprimtarinë e tij dhe për kontributin e tij shumëvjeçar në muzikë.”

Ndërkaq motra e kompozitorit Viçenc Gjinit, Maria Gjini Kurti tregoi se për arsye shëndetësore ai sot nuk ishte i pranishëm në ndarjen e çmimeve.

Kompozitori Valton Beqiri fitues për veprën orkestrale-instrumentale për vitin 2019 për veprën “Rrugëtimi” falënderoi ministren Dumoshi për angazhimin e saj si dhe jurinë për vlerësimin.

“Kjo dëshmon se çmimi është duke e dhënë rezultatin e vet dhe falënderoj ministren për angazhimin e saj dhe shpresoj që në të ardhmen të ketë vepra më të mëdha”, ka thënë ai.