6 simptoma që tregojnë mungesën e vitaminës D

Shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se kanë mungesë të vitaminës D, pasi simptomat nuk njihen lehtë.

Mungesa e vitaminës D ka ndikim negativ në cilësinë e jetës, dhe këto janë gjashtë simptomat më të zakonshme.

Infeksione dhe sëmundje të shpeshta – një nga rolet më të rëndësishëm të vitaminës D është forcimi i sistemit imunitar në mënyrë që të luftojë viruset dhe bakteret që shkaktojnë sëmundje. Nëse sëmureni shpesh, veçanërisht kur bëhet fjalë për ftohjet ose gripin, nivelet e ulëta të vitaminës D mund të jenë një faktor kontribuues. Marrja e suplementeve të vitaminës D në doza deri në 4,000 IU në ditë mund të zvogëlojë rrezikun e një infeksioni të frymëmarrjes.

Lodhja – Ndjenja e lodhjes mund të ketë shumë shkaqe, dhe mungesa e vitaminës D mund të jetë një prej tyre. Në një rast, për një grua që ankohej për lodhje kronike ditore dhe dhimbje koke, niveli i vitaminës D në gjakun e saj ishte vetëm 5.9 ng / ml. Kjo është jashtëzakonisht e ulët, nivelet nën 20 ng / ml konsiderohen të pamjaftueshme. Kur gruaja mori suplementin e vitaminës D, niveli i saj u rrit në 39 ng / ml dhe simptomat u zhdukën.

Dhimbje shpine dhe kockash – Vitamina D ndihmon në ruajtjen e shëndetit të kockave në shumë mënyra. Ajo përmirëson thithjen e kalciumit në trup, dhe dhimbja e kockave dhe dhimbja e mesit mund të jenë shenja të niveleve të pamjaftueshme të vitaminës D në gjak. Një studim shqyrtoi lidhjen midis niveleve të vitaminës D dhe dhimbjes së shpinës në më shumë se 9,000 gra të moshuara. Studiuesit zbuluan se ato me mungesë të vitaminës D kishte të ngjarë të kishin dhimbje shpine.

Humori i keq – mund të jetë gjithashtu një shenjë e mungesës së vitaminës D. Në studimet e rishikimit, studiuesit kanë lidhur mungesën e vitaminës D me depresionin, veçanërisht në të rriturit e moshuar, dhe disa studime të kontrolluara kanë treguar se dhënia e vitaminës D për njerëzit me mungesë të saj ndihmon në luftimin e depresionit, përfshirë depresionin sezonal që ndodh gjatë muajve më të ftohtë.

Shërimi i ngadalshëm i plagës – Shërimi i ngadaltë i plagës pas operacionit ose dëmtimit mund të jetë një shenjë e niveleve të ulëta të vitaminës D. Rezultatet e testit tregojnë se vitamina D rrit prodhimin e përbërjeve që janë thelbësore për formimin e lëkurës së re si pjesë e procesit të shërimit të plagës.

Rënia e flokëve – shpesh i atribuohet stresit, i cili sigurisht është një shkak i zakonshëm. Sidoqoftë, kur rënia e flokëve është e rëndë, mund të jetë rezultat i sëmundjes ose mungesës së lëndëve ushqyese, dhe në disa gra shoqërohet me nivele të ulëta të vitaminës D, transmeton KosovaPress.

Vitamina D sintetizohet më mirë në trup nga ekspozimi ndaj rrezeve të diellit, por gjithashtu gjendet në disa ushqime të tilla si peshku yndyror dhe produktet e qumështit, dhe gjithashtu mund të merret përmes shtesave dietike.

Ushqime të pasura me vitaminë D:

  • peshk yndyror si salmon, ton, skumbri ose sardele,
  • qumësht dhe produkte qumështi,
  • lëng portokalli,
  • mëlçi viçi dhe kërpudha
  • ushqime të fortifikuara me vitaminë D, të tilla si margarina