Ish-gjenerali amerikan: Ushtria e Kosovës mund të bashkekzistojnë me një forcë si KFOR-i në të ardhmen

100618-D-9880W-060 Lt. Gen. Michael D. Barbero, the Army official responsible for training the Iraqi armed forces and police, conducts a press briefing in the Pentagon on June 18, 2010. He discussed the readiness of the Iraqi forces to assume the full burden of providing their nation's security when the United States ceases combat operations in August. DoD photo by R. D. Ward. (Released)

Michael Barbero, gjenerali amerikan i pensionuar vlerëson se në një të ardhme Ushtria e Kosovës dhe trupat e KFOR-it mund të bashkekzistojnë si forca të sigurisë.
Barbero, në një intervistë për Kosovo-Online ka thënë se Kosova duhet të jetë e hapur për forcat me mision të ngjashëm sikurse të KFOR-it.

“Të dyja forcat mund të bashkëjetojnë në Kosovë në të ardhmen, dhe besoj se do të ishte në interesin e Kosovës të mirëpresë forca të ngjashme me KFOR-in në të ardhmen për të promovuar stabilitetin afatgjatë në Kosovë dhe në Ballkan”, ka deklaruar ai.

“Specifikat e autorizimit të pranisë së ardhshme të NATO-s dhe lirisë së veprimit të Ushtrisë së Kosovës do të specifikoheshin në një marrëveshje formale. Marrëveshja do të përcaktojë marrëdhëniet e komandës dhe kontrollit, mënyrën se si të dy forcat veprojnë së bashku, së bashku me të gjitha dispozitat e tjera”, ka shtuar Barbero.

I pyetur se si po ndikon agresioni ushtarak rus në Ukrainë në Ballkanin Perëndimor, ai ka thënë se në kuptimin ekonomik, ky rajon “do të vuajë”.

“Ajo ndikon drejtpërdrejt në stabilitetin e Ballkanit Perëndimor për shkak të efekteve të vështirësive ekonomike të shkaktuara nga lufta në Evropën Perëndimore, veçanërisht në Gjermani. Të gjitha shenjat tregojnë se ekonomia gjermane shkon në recesion, gjë që do të shkaktojë ngadalësime të ngjashme në ekonomitë e Ballkanit. Gjermania është partneri më i madh tregtar i Ballkanit, kështu që eksportet nga Ballkani në Gjermani do të ngadalësohen me ngadalësimin e ekonomisë gjermane. Prandaj, në kuptimin ekonomik, do të vuajë stabiliteti i Ballkanit”, ka deklaruar ish-gjenerali amerikan.